The story behind my "strumpnissar"Hur det började
Jag tror det var nån gång under hösten 2004 som jag för första gången kom i kontakt med strumpnissar. Då var jag i en sy-verkstad några timmar i veckan och min handledare tyckte att jag skulle testa på att göra min egen. Sagt och gjort. Hon lånade Ulla Paaskes bok Strumpnissar från biblioteket och vips så hade jag skapat min första strumpnisse!
Jag tyckte det var jätteroligt att skapa dockan, och om jag inte minns fel så blev det en liten nisse-pojke med en julklapps säck. Skapandet gav mer smak men jag slutade på sy-versktaden innan jag hann göra en till strumpnisse.

How it started
I think it was during the autumn of 2004 that I first came into contact with "Strumpnissar". (I really don't know how to translate that into english but it's basically a doll made of nylon stockings... hmm so I guess you might call them stocking dolls... Oh well lets move on.)

During this autumn I was in a place where we sewed things and the leader talked about these strumpnissar and thought that I should try doing one. So I did! She borrowed
Ulla Paaske's book Strumpnissar from our library and before I knew it I hade made my very first stocking doll. I had lots of fun and wanted to make another one but unfortunately I left the place before I had a chance to make one more.


Sökandet
Sedan dess har jag tänkt att jag skulle låna boken själv men eftersom jag sällan kommer till biblioteket nu för tiden så har det aldrig blivit av. Så då tänkte jag att jag skulle köpa boken, men vid det laget hade jag redan glömt både vad boken och författaren hette så då kom jag ju inte så långt i mitt sökande.


The search
Ever since then I have been wanting to borrow the book for myself but since I rarely get the chance to go to the library nowadays it has never happened. So then I thought, why not buy the book. Well by this time I had already forgotten both the name of the book and the author so that didn't help my search.Ibland har man tur
Men så nu i sommras så ploppade det in i huvudet igen och jag gjorde en sökning på google. Hittade författaren Ulla Paaskes hemsida men där finns bara boken på orginalspråket (som är danska). Men boken hittade jag även på Bokus, men där var den slut på lagret. Senare när jag var hos min mormor så satt jag och surfade runt på tradera så hände det! Där var den...men just vid detta tillfälle hade jag inga pengar så med trånande blick fick jag säga tack och hej. Och så kunde det ha slutat, men ibland har man tur. För ingen hade bjudit på den så den gick om! Och med en snäll mamma som lånade mig lite pengar så kunde jag lägga ett bud och sista dan satt jag som på nålar och hoppas på att det bara skulle vara jag som var intresserad. Som tur var så blev det så och jag vann Strumpnissar av Ulla Paaske för 72kronor + frakt. Gissa om jag blev lycklig!

Lucky me
But during this last summer it just popped into my head again and I did a search on google. I found the author's homepage but the book was only available in it's original language (danish).
But I also found the book on Bokus, but it was sold out. That made me sad but then when I was visiting my grandmother I found it on tradera (our ebay). However at this time I didn't have any money so I couldn't buy it. But sometimes even I get lucky because the auction ended without any bids... yay for me! So I asked my mother to lend me the money and then made a bid when the auction came back. I was biting my nails the last day... maybe someone would bid over me but luckily for me I won!!! That made me really happy!


Tips på hur du hittar din egen bok
Nu verkar det dock som boken på svenska är helt slut så om du vill ha ditt eget ex så får du hålla ögonen öppna på loppisar, på tradera och andra ställen där man kan hitta begagnade böcker. Eller se om ditt bibliotek har den eller om de kan fjärr-låna den åt dig.
Ett annat alternativ är att köpa det danska versionen (om den finns kvar), som finns att köpa antingen på Paaskes egen hemsida eller på internet bokhandlarna Saxo eller Bokus (där har jag sett den i allafall). Boken har bra och informativa foton som hjälper om man inte är så haj på danska. Och på dessa sidor kan man även köpa hennes övriga böcker som visar hur du skapar tex änglar, troll, häxor och andra äventyrliga figurer. Dessa böcker vill jag faktiskt gärna själv ha men om man är lite påhittig och har fantasin kvar så kan man ju faktiskt använda stommen till strumpnissarna för att skapa andra dockor med.

Where you might find your own book
If you want a copy of your own you either have to go to
Paaske's own store at her homepage or look at book stores online. I have no idea if the books have been translated into english or not but the photos are pretty easy to follow along and if you have experience in sewing most parts are pretty clear. She also have books about making angels, trolls, witches and other characters that you might want to check out.


I will be posting pictures of my dolls soon!
Thanks for reading!


Comments

Popular Posts